Scelta Mobility en To B-Seen ondersteunen de stad Oostende deze zomer om de toevloed van toeristen in goede banen te leiden. Een vlotte bereikbaarheid en circulatie gaan hand in hand met crowd control in het centrum, op de stranden op de zeedijk. Onze mobiliteitsexperten werken samen met de specialisten in crowd control en safety, de politie en verschillende stadsdiensten. 

Tot 50.000 bezoekers op een zonnige dag vlot onthalen in Oostende, begint reeds thuis met de juiste informatie via social media, radio en website. Spreiding is daarbij het codewoord.

 
 

"Dit is nu een crisissituatie, maar we kunnen eruit leren hoe we alles aanpakken". 

Bart Tommelein, burgemeester Oostende

 
 

Vanaf de snelweg begeleiden infoborden de bezoekers op drukke dagen naar een vrije parkeerplaats. Alle parkings liggen op wandelafstand van het strand en de randparkings hebben een rechtstreekse verbinding met het centrum van de stad (met de boot, de tram of te voet). Aan het station en op de randparkings bezorgen de ‘welcome teams’ je alle informatie om de stad te bezoeken of het strand te bereiken. 

De bezoekers op drukke dagen veilig en vlot naar Oostende loodsen met aandacht voor de eigenheid van een kuststad, de leefbaarheid voor haar inwoners en een aangename bezoekerservaring is onze prioriteit. De samenwerking met To B-Seen vormt hierbij een belangrijke meerwaarde. Scelta Mobility tekende het mobiliteitsplan uit, het veiligheidsplan en de crowd controlmaatregelen sluiten daar naadloos op aan. 

Het coördinatiecentrum bij de lokale politie houdt via een netwerk van camera’s, telsystemen en medewerkers op het terrein zicht op de situatie. Op die manier kan er snel geschakeld worden in functie van weer, werkelijke bezoekers en beschikbare ruimte. Waar nodig wordt ingegrepen door de circulatie (tijdelijk) aan te passen of zones af te sluiten als het te druk wordt. Op de LED-schermen in de stad vind je informatie over looproutes en de drukte op de verschillende locaties zodat je je bezoek kunt aanpassen in functie van de drukte. 

Niet alleen in het stadscentrum valt er heel wat te beleven. Het Oostendegevoel wordt deze zomer uitgebreid naar alles stranden. Zo kan je op Oosteroever terecht op het relaxstrand. Ben je op zoek naar rust en wil je toch van de zee en het strand genieten, dan is dit the place to be in Oostende. Er wordt een tijdelijk horeca-aanbod voorzien, bijkomende toiletten en je kan er zelfs een strandstoel huren. In Mariakerke komen gezinnen met kinderen aan hun trekken. Ook hier wordt het aanbod uitgebreid en zorgen gezinsactiviteiten voor een onvergetelijke dag voor jong en oud.  

Heel wat van de maatregelen die we deze zomer implementeren bieden ook een antwoord op problemen waar de stad al langer mee kampt. Het was dan ook onze betrachting om een pakket uit te werken met maatregelen die ook op langere termijn kunnen gehandhaafd worden. Ook burgemeester Bart Tommelein deelt die mening: “De digitale borden met dynamische boodschappen zijn heel interessant om ook in de toekomst te gebruiken. Dit is nu een crisissituatie, maar we kunnen eruit leren hoe we alles aanpakken.”

Op zaterdag 4 juli verscheen er in het Laatste Nieuws een uitgebreid artikel over het zomerplan voor Oostende. Het volledige artikel vindt u hier.

Foto: Leen Belpaeme (Het Laatste Nieuws)

 
 

Abonneer op onze nieuwsbrief

We houden u enkele keren per jaar op de hoogte van onze updates en ons aanbod. U kunt op elk moment opnieuw uitschrijven.