Van 30 oktober tot 7 november 2021 werd Vlaanderen overspoeld door koren uit binnen- en buitenland. Niet minder dan 20.000 fysieke toeschouwers waren getuige van de unieke sfeer die de zogenaamde ‘Olympische Spelen voor zangkoren’ kenmerkt. De ruim 75 deelnemende binnen- en buitenlandse koren die fysiek deelnamen aan dit evenement werkten een programma af met een openings- en awardceremonie, verschillende competities en vriendschapsconcerten in heel Vlaanderen. Het officiële programma vond plaats in de gaststeden Gent en Antwerpen terwijl de vriendschapsconcerten in heel Vlaanderen plaatsvonden. De organisatie wou van dit evenement één van de duurzaamste evenementen in Vlaanderen maken. Mobiliteit, bij een gemiddeld evenement goed voor ruim 60% van de CO2 uitstoot, is daarin een onmisbare schakel. 

De keuze van de locaties

Voor de diverse activiteiten werd gekozen voor locaties in het stadscentrum die vlot te voet, met de fiets en het openbaar vervoer bereikbaar zijn. De meeste hotels waar de buitenlandse koren verblijven, liggen ook in het centrum en binnenlandse koren die met de trein aankomen kunnen de verschillende locaties vlot bereiken te voet, met de bus of met de tram. De Elisabethzaal, Athena, Amuze en de Handelsbeurs liggen op wandelafstand van elkaar. Alle locaties hebben een hoogwaardig aanbod van openbaar vervoer met verschillende bus- en tramlijnen en/of een station in de directe omgeving. 

Eens alle verplaatsingen in kaart gebracht waren, werd een vervoersschema opgesteld voor elk koor. Door de verplaatsingen te spreiden over de verschillende lijnen en ritten en duidelijke afspraken met De Lijn en de NMBS konden de bijkomende verplaatsingen ingepast worden in de reguliere dienstregeling en waren er geen extra ritten nodig. 

Vervoersaanbod op maat voor elk koor

Voor de verdere verplaatsingen werd elk koor persoonlijk gecontacteerd met een aangepast aanbod. Bij het uitwerken van een vervoersaanbod op maat van het koor werd rekening gehouden met verschillende parameters: grootte van het koor en leeftijd van de koorleden, aantal overstappen, tijdstip, reisduur, specifieke noden op vlak van toegankelijkheid,... Voor elke verplaatsing werd een reis aangeboden met het openbaar vervoer, of wanneer dat niet mogelijk was met een (aangepaste) autocar. Ruim 75% van de koren maakte gebruik van de aangeboden optie met het openbaar vervoer en 12% reisde met een autocar. Waar mogelijk werden de ritten met autocars gecombineerd en in sommige gevallen gebeurde de heenrit met de trein en de terugrit met een autocar. De 13% koren die toch voor eigen vervoer kozen, konden parkeren op de gratis park & rides in de stadsrand en het stadscentrum bereiken met de bus of de tram. 

Een ongeziene modal split

Een grondige analyse vooraf, de combinatie van een aantal organisatorische maatregelen, een weloverwogen locatiekeuze en een vervoersaanbod afsgestemd op de noden van de koren resulteerde in ruim 88% duurzame verplaatsingen, een uitzonderlijk hoog aandeel voor evenementen. 

Abonneer op onze nieuwsbrief

We houden u enkele keren per jaar op de hoogte van onze updates en ons aanbod. U kunt op elk moment opnieuw uitschrijven.