Leesduur: 4 minuten

29 juli 2017

In een zoektocht naar alternatieven voor het dichtslibbende wegennet, onderzochten we dit voorjaar tijdens een aantal evenementen de inzet van watertransport als duurzaam alternatief. Watertransport heeft een aantal voordelen. Het biedt een hoge capaciteit, is niet filegevoelig en het recreatieve aspect maakt het nog aantrekkelijker. Voor 3 projecten waaraan Scelta Mobility meewerkte werden de mogelijkheden van watertransport onderzocht en/of uitgevoerd.

In navolging van onder andere Amsterdam, Kopenhagen en Londen, zijn er ook in Antwerpen plannen om in 2017 een waterbus in te leggen vanuit Hokoben en Hemiksem. De stad Antwerpen en het Antwerpse Havenbedrijf testten deze waterbus tijdens The Tall Ships Races van 7 tot 10 juli. Scelta Mobility maakte voor dit evenement in opdracht van de stad Antwerpen het mobiliteitsplan en was aanwezig als mobiliteitscoördinator.

Veerboot - Scelta Mobility

De kostprijs voor een heen- en terugvaart bedroeg twee euro per persoon. De waterbus bracht maximaal 150 personen per keer in een half uurtje midden in het evenement. Ondanks enkele kinderziektes, lieten toch 8000 personen hun auto thuis staan om met de waterbus naar Antwerpen en The Tall Ships Races te reizen.

The Tall Ships Races was niet het eerste project waarbij watertransport deel uitmaakte van het mobiliteitsplan. Ook tijdens de Antwerp 10 Miles & Marathon werden boten ingezet tussen linker- en rechteroever als uitbreiding op de tram-, de voetgangerstunnel en de fietstunnel. Er werden in totaal drie boten ingezet. Deze hadden elk een capaciteit van ruim 200 personen. Door het aanpassen van de vaarroute en de ingezette vaartuigen, werd de capaciteit gevoelig uitgebreid in vergelijking met de voorgaande jaren. De gratis veerdienst was dan ook een groot succes. Meer dan 11.000 personen namen de boot tijdens de Antwerp 10 Miles & Marathon.

Ten slotte werkte Scelta Mobility mee aan de bachelorthesis van twee studenten in de richting Handelswetenschappen aan de KU Leuven Campus Carolus Antwerpen. Zij onderzochten of het mogelijk is om Tomorrowland te bereiken via watertransport. De resultaten van dit onderzoek werden eind juni gepresenteerd aan de Provincie Antwerpen, De Schorre en de organisatoren van Tomorrowland. De projecten waarbij we watertransport integreerden in het mobiliteitsplan, waren zonder meer succesvol. Uiteraard is niet elke locatie of elk evenement geschikt om via het water te bereiken. Toch kan watertransport een goede aanvulling zijn op het klassieke vervoersaanbod om grote groepen mensen te verplaatsen. Dit komt goed van pas in het kader van evenementen waarbij een grote groep mensen op eenzelfde moment naar één bestemming pendelen. Ook de belevingswaarde van de boottocht draagt bij tot het succes van deze formule.

Abonneer op onze nieuwsbrief

We houden u enkele keren per jaar op de hoogte van onze updates en ons aanbod. U kunt op elk moment opnieuw uitschrijven.